Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2009

Τα άγρια εγκλήματα θέλουν νέα ΑστυνομίαΟι ειδικοί συμφωνούν ότι απαιτούνται άμεσες αλλαγές και επαναπροσδιορισμός των αναγκών στις παρούσες συνθήκες
Το έγκλημα στην Ελλάδα γιγαντώνεται και η ως χθες ασφαλέστερη χώρα της Ευρώπης φοβάται. Απαγωγές, άγρια φονικά, ληστείες και σοβαρά εγκλήματα γεμίζουν καθημερινά το αστυνομικό δελτίο, την ώρα που η Αστυνομία, σε κατάσταση παρατεταμένης κρίσης, μοιάζει να έχει χάσει τον στόχο της. Οι κακοποιοί και οι συμμορίες αλωνίζουν, αλλά οι αστυνομικοί απλώς αρχειοθετούν περιστατικά και...υπόπτους,δεσμευμένοι στην υπηρεσιακή ρουτίνα. «Το Βήμα» απευθύνθηκε σε πολιτικούς,καθηγητές πανεπιστημίου και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.,ζητώντας τους να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτό το ανησυχητικό φαινόμενο. Οι ειδικοί, αστυνομικοί και μη,ζητούν προτού είναι αργά - και για την Αστυνομία και για την κοινωνία- αλλαγή της αντεγκληματικής πολιτικής και επαναπροσδιορισμό των υπηρεσιακών και επιχειρησιακών αναγκών της ΕΛ.ΑΣ.

ΙCΟΝ/ Α. ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ Ο κ. Γ. Φλωρίδης Ανοδο του εγκλήματος λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και της οικονομικής κρίσης διαπιστώνει ο βουλευτής του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Φλωρίδης, καταλογίζοντας παράλληλα ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ: «Αν και παρέλαβε ένα εξαιρετικό κεκτημένοσε ό,τι αφορά την ικανότητα αντιμετώπισης του εγκλήματος εκ μέρους της Αστυνομίας,φρόντισε να το αφήσει να χαθεί, αν όχι να εξανεμιστεί. Στο πρόσφατο παρελθόν τόσο η βαριά όσο και η μικρή εγκληματικότητα είχαν σημειώσει πτώση. Την ίδια στιγμή στον κόσμο του εγκλήματος υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι η Αστυνομία δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της».

Ο πρώην υπουργός ζητεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου «μια άλλη πολιτική αντίληψη για τον ρόλο και την οργάνωση της Αστυνομίας.Είναι αναγκαία μια συνεπής πολιτική κατά του εγκλήματος, όμως αυτό προϋποθέτει αξιοκρατία, προσήλωση στους στόχους, έλεγχο και ενίσχυση σε μέσα. Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η πρόληψη, ενώ το ζητούμενο είναι να οργανώσουμε, συν τοις άλλοις, μια Αστυνομία που να λειτουργεί με επαγγελματισμό και κοινωνική ευαισθησία» τονίζει χαρακτηριστικά.

ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΑΛ. ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο κ. Φ. Κουβέλης Ποσοτική αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και αύξηση στην ένταση της παράνομης συμπεριφοράς διαπιστώνει από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλης. «Ολο και συχνότερα εμφανίζονται πιο σύνθετες μορφές εγκλήματος,που συνοδεύονται από ακραία και πρωτοφανή βιαιότητα» τονίζει. Ο κ. Κουβέλης υποστηρίζει: «Η εγκληματικότητα παράγεται από συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες και τα αίτια που τη γεννούν είναι κοινωνικά. Η Ελλάδα ωστόσο γνώρισε και εισαγωγή εγκληματικότητας και το γεγονός ότι η πληθυσμιακή σύσταση της χώρας έχει αλλάξει, έχει αποτελέσει έναν ακόμη συντελεστή στην άνοδό της».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται μια συνολική αντιεγκληματική πολιτική, η οποία δεν θα πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει με την καταστολή, αλλά θα πρέπει ο παράγων πρόληψη να είναι συνεχώς παρών» . Και ο κ. Κουβέλης καταλήγει: «Είναι αναγκαία συνάμα η αναδιάρθρωση και η αναδιάταξη της Αστυνομίας προκειμένου να καθίσταται αποτελεσματική και να αντιμετωπίζει τη συνθετότητα της εγκληματικής συμπεριφοράς, ενώ χρειάζονται βαθιές και ριζικές τομές στο Σώμα,αντίστοιχες προς τις πραγματικές ανάγκες αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, αλλά και με γνώμονα τον συνεχή εκδημοκρατισμό του».

ΑΠΕ Ο κ. Ι. Πανούσης Σημαντική διαφοροποίηση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας διαπιστώνει και ο καθηγητής της Εγκληματολογίας κ. Ι.Πανούσης. Ο κ. Πανούσης αποδίδει την κατάσταση αυτή «στη μακρόχρονη ανομία στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας,στη διόγκωση της διαφθοράς,στην απονομιμοποίηση των διωκτικών μηχανισμών, στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, στην απουσία πολιτικής πρόληψης, στο γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας, αλλά και στη δράση του παγκοσμιοποιημένου,οργανωμένου εγκλήματος».

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε φθάσει πια στα όρια του νόμου του κορεσμού.Με άλλα λόγια, δεν αντέχουμε ως πολίτες και κοινωνίες περισσότερη βία, οι θεσμοί δεν μπορούν να αποσυμπιέσουν την ανασφάλεια,με αποτέλεσμα να δυναμιτίζονται τα θεμέλια της ειρηνικής συμβίωσης και της δημοκρατίας» τονίζει ο κ. Πανούσης. Ο καθηγητής Εγκληματολογίας υποστηρίζει ότι απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός, «δεκαετούς τουλάχιστον διάρκειας, ιεράρχηση μέτρων και σαφώς κοινή γλώσσα όλων των εμπλεκομένων προκειμένου να επιτευχθεί και το μίνιμουμ συναίνεσης» . Στο ίδιο μήκος εντάσσεται επίσης και η υποχρέωση της πολιτείας και της Αστυνομίας «να πείσουν την κοινή γνώμη ότι ξέρουν σε κάθε περίπτωση τι κάνουν,πώς το κάνουν,πότε και με ποιον σκοπό, και κυρίως χωρίς την παραβίαση ελευθεριών και δικαιωμάτων.Αντίστοιχαόμως η κοινωνία πρέπει να ξεφύγει από εχθρικά προς το κράτος σύνδρομα» υπογραμμίζει ο κ. Πανούσης. ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ 
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.
«Ελλειψη προγραμματισμού και προσωπικού»

MOTIONTEAM Ο αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κ. Τζέκης (αριστερά) και ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Αττικής κ. Αθ. Κατερινόπουλος « Oι αδυναμίες που παρουσιάζει η Αστυνομίαεσφαλμένως θεωρούν ορισμένοι ότι ξεπερνιούνται με σκλήρυνση των αστυνομικών μέτρων,πρακτική που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τον πολίτη» είναι η άποψη του αντιστρατήγου ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κ. Τζέκη. Ο κ. Τζέκης εξηγεί ότι οι αδυναμίες αυτές είναι «η “εξαφάνιση” του αστυνομικού της γειτονιάς,η έλλειψη προγραμματισμού στην αντιμετώπιση των καινοφανών φαινομένων της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης μεγάλων μαζών,που οδήγησαν στη διόγκωση των αστικών κέντρων, και η συνακόλουθη οργανωτική στατικότητα των αστυνομικών υπηρεσιώνγια περίπου 180 χρόνια» . Και ο κ. Τζέκηςσυμπληρώνει: «Αποτέλεσμα είναι η κακή αστυνόμευσηκαι η πλήρης αδυναμία να προστατευθούν οι πολίτες των μεγάλων πόλεων».

Ο αντιστράτηγος ε.α. τοποθετεί στο ίδιο, «γκρίζο», όπως το χαρακτηρίζει, φόντο την ανύπαρκτη εκπαίδευση και εξοικείωση των αστυνομικών με την τεχνολογία. «Οι περισσότεροι αστυνομικοί ακόμη και σήμερα δεν χρησιμοποιούν καν υπολογιστές για μια απλή αποστολή εγγράφων μέσω Διαδικτύου,αλλά εμμένουν στην παραδοσιακή αλληλογραφία».

Την άποψη ότι «η απουσία του πεζού αστυνομικού βαρύνει καθοριστικά για την αύξηση της εγκληματικότητας» συμμερίζεται ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Αττικής κ. Αθ.Κατερινόπουλος. Ο κ. Κατερινόπουλος αρνείται να διαχωρίσει την εγκληματικότητα σε «ελαφράς» και «βαριάς» μορφής και εξηγεί: «Η κλοπή ενός πορτοφολιού που περιέχει ολόκληρη τη σύνταξη ενός ηλικιωμένου μπορεί να αποτελεί ένα “ήσσονος σημασίας” περιστατικό,αλλά καθορίζει αρνητικά με βάναυσο τρόπο τη ζωή του ανθρώπου αυτού».

Ο πρώην αξιωματικός θεωρεί ότι «τα κύτταρα της αστυνόμευσης και τήρησης της τάξης,τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα Ασφαλείας,είναι γυμνά από προσωπικό.Πώς να ανταποκριθούν δύο αστυνομικά τμήματα,για παράδειγμα,στο Περιστέρι ή στην Πεύκη,με προσωπικό 10 ή 15 ατόμων,ταυτόχροναστην αστυνόμευση των περιοχών,στις πεζές περιπολίες και στη γραφειοκρατία της λειτουργίας τους;».

Ο κ. Κατερινόπουλος υποστηρίζει ότι χρειάζονται γενναίες αλλαγές σε υπηρεσιακό και επιχειρησιακό επίπεδο. «Το 70% του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.πρέπει άμεσα να επιστρέψει στα τμήματα για να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες της καθημερινότητας.Ταυτόχρονα πρέπει να κλείσει οριστικά ο υπάρχων κύκλος της ιεραρχίας στην ΕΛ.ΑΣ.Το σύστημα βαθμών είναι ξεπερασμένο και έχει μετατραπεί σε μια “βιομηχανία” ανώτατων αξιωματικών» καταλήγει ο κ. Κατερινόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου