Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2009

O Θανάσης Κατερινόπουλος στο Έθνος: "Διέλυσαν την Αντιτρομοκρατική"

Δεκάδες έμπειρους αξιωματικούς έδιωξε από την Υπηρεσία μετά τους Ολυμπιακούς η κυβέρνηση. Στον νυν διευθυντή Ασφαλείας Αττικής αναθέτουν τώρα τις έρευνες

Ολέθρια λάθη σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς στην Αντιτρομοκρατική, που της στέρησαν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» στην Ελλάδα, καταλογίζουν στην κυβέρνηση απόστρατοι, αλλά και εν ενεργεία αξιωματικοί.


Τα λάθη αυτά ομολογούν εμμέσως η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. που ξαφνικά χθες αποφάσισαν να αναθέσουν στον νυν διευθυντή της Ασφαλείας Αττικής Γρηγόρη Μπαλάκο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά αναλαμβάνοντας την ευθύνη των ερευνών μια και έχει μεγαλύτερη εμπειρία ως τέως διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής και έχει δείξει στην πράξη ότι είναι πραγματικός αξιωματικός.

Η πολιτική που ακολούθησε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 το πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ουσιαστικά οδήγησε στη διάλυση μιας υπηρεσίας που είχε φτάσει σε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο απόδοσης με διεθνή αναγνώριση.

Ανεξάρτητη υπηρεσία

Η Αντιτρομοκρατική άρχισε να λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή το 1996, όταν αποφασίστηκε να γίνει ανεξάρτητη υπηρεσία, υπαγόμενη απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και επανδρώθηκε με αξιόλογους αξιωματικούς και διευθυντή τον μετέπειτα αρχιμάστορα της εξάρθρωσης της «17 Νοέμβρη», Φώτη Νασιάκο.

Μέχρι το 2000 υπήρξε μια περίοδος εντατικής οργάνωσης και δεκάδες αξιωματικοί πέρασαν από εξαιρετικές εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, οι οποίοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τη μεγάλη επιτυχία του 2002.

Οπως δήλωσε στο «Εθνος» ο απόστρατος αξιωματικός και πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής, Θανάσης Κατερινόπουλος, το 2003 που εμφανίστηκε ο «Επαναστατικός Αγώνας», η αξιολόγηση που έγινε ήταν ότι επρόκειτο για μια ομάδα πιο επικίνδυνη ακόμα και από τη «17 Νοέμβρη». Μέχρι το καλοκαίρι του 2004 όμως, δεν είχαν την άνεση να ασχοληθούν στον βαθμό που έπρεπε, γιατί υποχρεώθηκαν να ρίξουν το βάρος στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το 2005 τον Μάρτιο, η κυβέρνηση έδιωξε 17 από τους πιο έμπειρους και εκπαιδευμένους αξιωματικούς και συνέχισε την αποψίλωση και στις επόμενες κρίσεις.

Αποδυνάμωση
Εμειναν ουσιαστικά μόνο δύο από την παλιά φρουρά, που όμως δεν μπορούν να αποδώσουν μην έχοντας έμπειρους συνεργάτες, ενώ το δόγμα Πολύδωρα, ότι αν καθαρίσουν με τα Εξάρχεια, θα τέλειωναν με όλα, αποδείχτηκε καταστροφικό.

«Εύχομαι ολόψυχα να πετύχουν», λέει ο κ. Κατερινόπουλος, «αλλά παραμένει τεράστιο ατόπημα να διαλύεις μια τόσο νευραλγική υπηρεσία και να περιμένεις να λειτουργήσει αποτελεσματικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου