Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

«Ξεπερνάς τα όρια για να σώσεις ζωές». Οι διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ. περιγράφουν την εμπειρία τους

«Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο, όπως αυτή της ομηρείας στο υποκατάστημα τηςτράπεζας, είναι από τις πλέον δύσκολες και απαιτείται μεγάλη δεξιότητα στον χειρισμό τους. Ο ένοπλος ήταν μέσα στην τράπεζα με τους ομήρους και οι διαπραγματευτές απ΄ έξω. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος».

O κ. Κώστας Μπουμπουρής, απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν την ομάδα των διαπραγματευτών που οργανώθηκε στην ΕΛ.ΑΣ. Από το 2000, όταν άρχισε η οργάνωση της ομάδας, μέχρι το 2007 που αποστρατεύθηκε, χειρίστηκε ως διαπραγματευτής μαζί με άλλους συναδέλφους του πολλές δύσκολες υποθέσεις, με κυριότερη τη λεωφορειοπειρατεία στον Γέρακα, κατά την οποία δύο Αλβανοί κράτησαν ομήρους για περισσότερες από 16 ώρες 42 επιβάτες.

Η ομάδα των διαπραγματευτών της Αστυνομίας οργανώθηκε μετά το τραγικό φιάσκο του 1998, κατά το οποίο ο Σορίν Ματέι είχε εισβάλει στο σπίτι της οικογένειας Γκινάκη στα Κάτω Πατήσια και είχε κρατήσει ομήρους. Η κατάληξη ήταν να σκοτωθεί η Αμαλία Γκινάκη. Ο απόστρατος σήμερα αξιωματικός Θανάσης Κατερινόπουλος είχε επίσης ουσιαστική συμμετοχή ως διαπραγματευτής στη λεωφορειοπειρατεία στον Γέρακα, αλλά και στην υπόθεση ομηρείας στην κλινική «Κασταλία». «Η προχθεσινή ομηρεία στον Πειραιά έχει πολλά κοινά σημεία με τη λεωφορειοπειρατεία στον Γέρακα. Συμμετείχα στην ομάδα των διαπραγματευτών σε αυτό το τόσο δύσκολο περιστατικό, που από τους χειρισμούς τους κρινόταν η ζωή των 42 επιβατών οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο. Οι δύο δράστες κατά την πολύωρη ομηρεία είχαν πυροβολήσει, είχαν σπάσει τα τζάμια του λεωφορείου, ενώ είχαν πέσει πυροβολισμοί ακόμα και στην οροφή» λέει ο κ. Θανάσης Κατερινόπουλος.


Στην πρώτη ομάδα που εκπαιδεύτηκε ήμασταν δέκα άτομα. Ενταχθήκαμε εθελοντικά. Μετά την υπόθεση του Σορίν Ματέι η ψυχολογία ήταν άσχημη. Εκπαιδευθήκαμε και στην Αμερική, σε ένα εξοντωτικό πρόγραμμα 20 ημερών από το FΒΙ και η εκπαίδευση συνεχίστηκε και από Αμερικανούς που ήρθαν στην Αθήνα, αλλά και από ειδικούς της Σκότλαντ Γιαρντ. Πέρα από αυτό είχαμε συνεχή εκπαίδευση με σεμινάρια και αρχίσαμε να βοηθάμε και νέους συναδέλφους στη διαδικασία της εκπαίδευσης», λέει ο κ. Κατερινόπουλος και προσθέτει: «Αυτός που θα επιλέξει να ενταχθεί στην ομάδα των διαπραγματευτών πρέπει να έχει αυτοκυριαρχία, ευχέρεια λόγου, γνώσεις ψυχολογίας- κοινωνιολογίας- υπάρχει μάθημα στις Σχολές Αξιωματικών- και κυρίως αστυνομική εμπειρία. Απαιτείται να έχεις χειριστεί καταστάσεις στην καθημερινότητα, να γνωρίζεις τον μέσο άνθρωπο, τον μέσο αστυνομικό. Δηλαδή χρειάζονται οι εμπειρίες που έχει αποκομίσει ένας μάχιμος αστυνομικός». Σήμερα στην ομάδα Διαχείρισης Κρίσης της ΕΛ.ΑΣ. υπηρετούν 98 αστυνομικοί, ενώ συνεργασία υπάρχει και με τους ψυχολόγους- επιστημονικό προσωπικό της Αστυνομίας.

Οπως λένε οι δύο πρώην διαπραγματευτές, «κανένας δεν λειτουργεί από μόνος του. Υπάρχει ομάδα κάθε φορά, αποτελούμενη από δύο έως πέντε ανθρώπους, ανάλογα με την περίσταση».

Τα περισσότερα μάχιμα χρόνια του είχε περάσει στην Ασφάλεια και ο κ. Μπουμπουρής, ο οποίος ως αξιωματικός του Τμήματος Ανθρωποκτονιών μετείχε στις έρευνες για την απαγωγή της Ζέτας Κουκέα - στις αρχές της δεκαετίας του ΄90- και αργότερα επέλεξε να ενταχθεί στην ομάδα των διαπραγματευτών.

Σε τεντωμένο σχοινί

«Η διαπραγμάτευση γίνεται και σε καθημερινή βάση με πρόσωπα που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν. Στην περίπτωση αυτή ο άνθρωπος κρατείται όμηρος του εαυτού του. Σε συνεργασία με ψυχολόγους της Υπηρεσίας αναλαμβάνουμε τις υποθέσεις αυτές, οι οποίες επίσης είναι πάρα πολύ δύσκολες. Ολα είναι σε τεντωμένο σκοινί, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για μας τους διαπραγματευτές. Κι εγώ έχω κινδυνεύσει σε τέτοια υπόθεση, από κάποιον που πετούσε τζάμια».

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4590743

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου