Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2012

Τα σενάρια του Ψυχάρη, η ασύδοτη δημοσιογραφία και ο Παπανδρέου

Το παρακάτω άρθρο το έγραψε ο Νίκος Λαγγαδινός, και εκτιμώ ότι αξίζει να το μοιραστώ μαζί σας......
 
Τα σενάρια του Ψυχάρη, η ασύδοτη δημοσιογραφία και ο Παπανδρέου
Δεν αντέχω να μη σχολιάσω τον μεγαλοεκδότη και άλλοτε διοικητή του Αγίου Ορους Σταύρο Ψυχάρη που με τη δύναμη του πλούτου πιστεύει ότι μπορεί να έχει το πάνω χέρι! Κάνει λάθος. Τα σενάρια είναι δουλειά των σεναριογράφων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Τηλεόραση έχει - το Mega. Κι εκεί μπορεί άνετα να μεταδίδει αυτά που λέει και γράφει. Εχει μπιστικούς. Και τις εφημερίδες - Τα Νέα και Το Βήμα. Δυο εφημερίδες με μακρά δημοκρατική προϊστορία και με διαλείμματα παρεκτροπών. Τώρα δεν κάνει διάλειμμα! Απλώς το συγκρότημα υπηρετεί το κατεστημένο. Η πορεία του στο χώρο του Τύπου και της ελληνικής κοινωνίας είναι στιγματισμένη.

Αυτά που γράφει σήμερα για τον Γιώργο Παπανδρέου ο Ψυχάρης στο Βήμα, εντός εισαγωγικών, είναι παπαριές! Κι εγώ βάζω εντός εισαγωγικών κάποια πράγματα που μου είπε ο Θεός και τα δημοσιεύω. Και τα γράφει έτσι που οι ανίδεοι αναγνώστες - υπάρχουν πολλοί τέτοιοι - θα πιστέψουν τα παραμύθια του. Λέει: "Ο διάλογος πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου"!!! Και μέσα στο κείμενο γράφει: "... απέφυγα το ομιλείν αρκούμενος εις το ακούειν"!!! Ποιος διάλογος, λοιπόν;;;

Ωστόσο, επιχειρεί μ' ένα δήθεν μυστηριώδη λόγο να προσδώσει κάποια αίγλη σε δικές του κινήσεις. Οτι άφησε το αυτοκίνητό του (μα δεν πήγε μόνος του - έχει οδηγό) σε απόσταση, ότι ένας κλητήρας τους οδήγησε από το υπόγειο στο ισόγειο του Μεγάρου, ότι έκαναν τη "θητεία" τους στην αίθουσα αναμονής, ότι σκόνταψε και παραπάτησε διερχόμενος πλησίον τους ο τότε υπουργός Χάρης Καστανίδης που έδειχνε έκπληκτος [sic] από την παρουσία τους στο συγκεκριμένο χώρο, ότι "αιφνιδίως ενεφανίσθη ο κ.Μόσιαλος με ένα μεγάλο σημειωματάριο στο χέρι"... Τέτοιες κοινοτοπίες, άχρηστες,  δεν θα σκεφτόταν κανείς λογικός να τις παραθέσει. Κι όμως ο Ψυχάρης για να προσδώσει μυθιστορηματικό ύφος στη γραφή του λέει τις παπαριές του, πιστεύοντας ότι αυτές θα συγκινήσουν τους αναγνώστες του.

Επιχειρείται με τον τίτλο "ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ", να υποκλέψει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. ΤΙΠΟΤΕ δεν αναφέρεται εντός εισαγωγικών, που να το είπε ο Παπανδρέου.Πρόκειται περί ΔΟΛιας γραφής. Γράφει ο Ψυχάρης: "Σχεδόν μισή ώρα κράτησε η συζήτηση, με τον κ. Παπανδρέου να ομιλεί διαρκώς για το Μέγα Τσάνελ. [...] Ο κ. Παπανδρέου μας ρώτησε αν υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα ημών των εκδοτών....κ.λπ." Το τι του είπε οΠαπανδρέου, ο Ψυχάρης μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει.

Επιμένει για την "πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου". Δεν πρόκειται για την πίσω, αλλά για την πλαϊνή πόρτα.Τι ήθελε ο Ψυχάρης, να τον ανεβάσουν από την κυρία είσοδο που ανεβαίνουν οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί, και οι υπουργοί; Ποιος νομίζει ότι είναι; Πού βρίσκει το κακό ότι οΠαπανδρέου μίλησε στους εκδότες για το Mega; Το κανάλι αυτό με τους δημοσιογράφους που εμφανίζονται κάθε βράδυ έχει αποδυθεί σ' έναν αγώνα απαξίωσης του Παπανδρέου τα τελευταία χρόνια, μηδενίζοντας την πολιτική του δράση, αλλά και μειώνοντάς τον προσωπικά σαν άτομο. Κάτι δηλαδή που το Βήμα έχει κάνει άπειρες φορές, δια χειρός Πρετεντέρη, Καρακούση, Μαλλούχου, Λώρης Κέζα κ.ά. Ασφαλώς όλα αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά είναι ενταγμένα σ' ένα συνολικό σχέδιο υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του Παπανδρέου.

Επίσης ο Ψυχάρης στην πρώτη δήλωσή του ανέφερε: "Η Εθνική είπε ΟΧΙ επισήμως. Ανεπισήμως μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου"!!!! Η ανακοίνωση της Εθνικής αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Εθνική Τράπεζα ουδέποτε δέχτηκε ή, πολύ περισσότερο, επεδίωξε ανάμιξη τρίτων, πολιτικών ή άλλων προσώπων, στη διαδικασία χορήγησης δανείων ή, γενικώς, στη λειτουργία της. κ.λπ.». Και προφανέστατα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτεί ότι ειπώθηκε κάτι "ανεπισήμως" στονΨυχάρη. Τότε γιατί το επικαλείται αυτό το "ανεπισήμως" ο Ψυχάρης αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι σαν την λάσπη; Αν δεν είναι λάσπη, ας δημοσιοποιήσει το όνομα εκείνου του διοικητή ή του υποδιοικητή της Εθνικής που του είπαν ότι το δάνειο "δεν το ενέκρινε το Μαξίμου"!!!

Θα πρέπει να καταλάβει ο Ψυχάρης (και ο στρατός του) ότι ο λαός  δεν τρώει κουτόχορτο. Επιδίδεται σε εξυπνάδες με ευστροφία αιλουροειδούς. Γρατσουνίζει το μπουζούκι του ψεύδους. Κι ο κόσμος, όχι μόνο οι οπαδοί και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, καταλαβαίνει και νιώθει την αναταραχή που προηγείται του εμετού. Δεν ξέρω γιατί  μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του έδωσε το αξίωμα του διοικητή του Αγίου Ορους. Με ποια προσόντα; Μ' εκείνα που είχε όταν πήγαινε και δίδασκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο; Αλλά ο Ψυχάρηςκαρπώθηκε αγώνες που δεν του ανήκουν. Και βρήκε τώρα να βάλει τον γιο του δίπλα στον Σαμαρά, για να τον προετοιμάσει να κατέβει στο στίβο της πολιτικής. Με τη ΔΕΞΙΑ! Εκεί, δηλαδή, που ανήκει ο Ψυχάρης, αυτός που κάποτε υπέγραφε το συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον δικτάτορα Παπαδόπουλο για την διάσωσή του από την απόπειρα του ήρωα Αλέξανδρου Παναγούλη

Οι σαλταδόρικες εξορμήσεις των εφημερίδων του συγκροτήματος κατά του ΠΑΣΟΚ και του Παπανδρέου δεν θα περάσουν. Στεναχωριέμαι πραγματικά γιατί ο εκμαυλισμός των δημοσιογράφων είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. Οι διευθύνοντες το συγκρότημα -πέρα από τον ίδιο τον Ψυχάρη- υποδύονται τους πολιτικούς κήνσορες με την ξεγνοιασιά των αρλεκίνων στο παλκοσένικο της πιο ασύδοτης  δημοσιογραφίας. 

Αυτά φυσικά ισχύουν και για το τηλεοπτικό κανάλι "Μέγα Τσάνελ", όπως το λέει οΨυχάρης. Εκεί κανοναρχεί ο Πρετεντέρης, που μονοπωλεί για τον εαυτό του τη συλλογική θέληση της πλειοψηφίας. Αυτός γνωρίζει την αλήθεια, και βρίζει από καθέδρας, όποιον πιάσει στο στόμα του. Αλλά δεν είναι δυνατό πλέον να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα και με επικίνδυνη απάθεια το βάναυσο ποδοπάτημα της αλήθειας. Ας μην κάνουν το λάθος ότι τα βάζουμε με τη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ! Κάθε άλλο. 

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κατά τη δική μου αντίληψη, θα πρέπει να πειθαρχούν σε ορισμένες αμετακίνητες ηθικές αρχές. Κάτι τέτοιο, δηλαδή, που δεν συμβαίνει στις μέρες μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η αυθεντικότητα μιας προσωπικότητας κυρώνεται από την κοινή συνείδηση. Κι όλοι ξέρουν πια ότι ο έλεγχος στις μέρες μας έχει περάσει στους ξυλοσχίστες. Κατά τον Πρετεντέρη, έλεγχος σημαίνει εμπαθής και κατά κανόνα ιδιοτελής πολεμική που την συνθέτει ένα αλλοπρόσαλλο συνονθύλευμα συκοφαντίας, κακοπιστίας και αισχρών χαρακτηρισμών, που απευθύνεται προς αμαθείς, προθυμότατους πάντοτε αποδέκτες της οποιασδήποτε μωρίας. Σήμερα ο πολιτικός μας βίος διέπεται, δυστυχώς, από τη δύναμη του εκβιασμού που είναι σε θέση να ασκούν οι ασυδότως θρασείς. ΟΠαπανδρέου υπέστη και υφίσταται ακόμη μια εκβιαστική συμπεριφορά που στόχο έχει την αδρανοποίησή του και την περιχαράκωσή του στα σύνορα της εν Καστρί κατοικίας του!
 

3 σχόλια:

 1. ΘΑΝΑΣΗ ΕΙΣΑΙ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙς ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ .ΝΙΚΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΗΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΖΩΡΙΖΕΣΤΕ ΠΟΥ ΤΗΝ ΛΕΕΙ ΨΥΧΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΨΗΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΝΕΣΣΟΤΑ.Ε ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΕΓΕΙΝΕ Ο ΤΖΕΦΡΥ ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΛ. ΤΩΝ Η.Π.Α. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟ ΔΑ ΕΛΕΙΠΕ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΤΕ ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΞΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ.ΤΟΤΕ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φιλε εισαι αλλού με τις αηδίες περί Τζέφρυ και ΗΠΑ. Μεχρι εκεί βλεπεις δηλαδή εσύ? Ξέρεις κανενα να ναι τόσο μ.......ς και να παραιτείται απο πρωθυπουργός για να σώσει τη πατρίδα του, γιατί οι ανεγκεφαλοι που χει στο κομμα του, οχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι του το ζητούν επιμονως? Ξέρεις εσύ φίλε μου πουθενά στο κόσμο να δεσμεύεται ο αρχηγός κόμματος στην Ευρώπη, να το δέχονται και οι δικοί του να τον αμφισβητούν και να θελουν εκλογές αρχηγού, βάζοντας σε αμφισβήτηση έτσι τη χώρα τους? αν ξερεις πές μου και μένα, διότι εγώ παρότι κοσμοδιαβασμένος αδελφέ, δεν ξερω.
  Ας βγούμε λίγο εκτός απο τις κομματικές φατρίες είτε πασοκ είτε Ν.Δ και ας δούμε λίγο πιο περα απο τη μύτη μας. Ούτε το μισθό σου δεν θα χες ΄τωρα. αν δεν ηταν ο Τζέφρυ που λες . Λες να χει ανάγκη την εξουσία? 3 γενιές πολιτικών εκει μεσα μεγάλωσε, το κομπλεξ του πολιτικού και της καρέκλας δεν τον χει. Οταν εγώ βόσκαγα πρόβατα, εκείνος είχε ένα πιστόλι στο κεφάλι παιδί πράμα , για χαριν του πατέρα του. Το δικό μου και το δικό σου παιδί τί περασε? αιντες να συνέλθουμε λίγο , μην τα ισοπεδώνουμε όλα. που άν δεν ηταν αυτός στο ξαναλέω, κατι πολιτικάκια στο τόπο μας αλλα και στην ελλάδα ολόκληρη θα ήταν υπαλληλοι ακόμα και προικοθήρες.
  αει γειά σου.
  Σταματης

  ΑπάντησηΔιαγραφή