Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Κυνηγώντας θηράματα και ψήφους

Η κυνηγετική δραστηριότητα έχει μπει κατά καιρούς στο στόχαστρο πολλών. Συχνά υιοθετούνται ακραίοι αντικυνηγετικοί ισχυρισμοί φιλοζωικών σωματείων και μη κυβερνητικών οργανώσεων (με αμφισβητούμενες ενίοτε, επιδιώξεις και σκοπούς). Πρόσφατα μάλιστα, το κυνήγι αποτελεί θέμα του δημόσιου διαλόγου στο πλαίσιο των εξαγγελλόμενων προγραμμάτων των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού.

Κανείς όμως, δε δικαιούται να κρατά για τον εαυτό του τη θέση του πιο ένθερμου προστάτη του περιβάλλοντος, του πιο ανιδιοτελούς προασπιστή των αδύναμων πλασμάτων. Κανείς συνάμα, δε δικαιούται να αμφισβητεί τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες κανενός, προς άγρα ψήφων, ειδικά στις παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι κυνηγετικές οργανώσεις συμβάλλουν στην προστασία της ελληνικής φύσης και εκπονούν έργα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τόσο για περιβαλλοντικά ζητήματα όσο και για συγκεκριμένα είδη του ζωικού βασιλείου. Ιδιαίτερο είναι το έργο τους στον τομέα της θηροφύλαξης, όπου με περιπολίες και συνεχείς παρεμβάσεις προλαμβάνουν και καταστέλλουν τη λαθροθηρία, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν είναι υπαίτιοι περιβαλλοντικών καταστροφών, εμπρησμών ή εξαφάνισης των ειδών, αλλά ουσιαστικοί φύλακες και διασώστες των δασικών περιοχών και των ζώων που κατοικούν σε αυτές. 

Η προστασία του αγροτικού τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος και η κυνηγετική δραστηριότητα δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες. Αντιθέτως, είναι συμβατές και αλληλοσυμπληρούμενες, που μπορούν μάλιστα, να αποφέρουν εισοδηματικά οφέλη σε ορισμένες, συχνά μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας. Για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για πολλούς επισκέπτες της ελληνικής υπαίθρου, το κυνήγι συνιστά στοιχείο της τοπικής παράδοσης και αφορμή για εξορμήσεις σε ορεινούς και όχι μόνο όγκους. 

Κάθε βελτιωτική παρέμβαση στο ισχύουν, εγχώριο και ευρωπαϊκό, νομοθετικό πλαίσιο με άξονα τις παραπάνω κατευθύνσεις χρήζει ιδιαίτερης επεξεργασίας προκειμένου να διαμορφωθούν ή να ενισχυθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις θήρας και να εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των θηρεύσιμων ειδών και η βιοποικιλότητα της χώρας..

Θανάσης Κατερινόπουλος
Υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου